Your Partner in Growing
Outplacement
What feels like the end is often the beginning
Afscheid nemen van een job is een heftige ervaring.
Een bedrijfsovername, -sluiting, reorganisatie of arbeidsconflict is tenslotte meestal geen vrijwillige keuze en heeft een grote impact op jezelf en je directe omgeving
Alleen een zo groot mogelijke kans op een nieuwe baan kan de emotionele en financiële consequenties verzachten.
Uiteraard is de bedoeling zo snel mogelijk een nieuwe job te vinden, anderzijds is het een uitgelezen moment om een job te vinden die beter bij je talenten en ambities past.
Waarom kan ik U helpen?
Door de combinatie van verschillende factoren die elkaar versterken en zelden binnen de outplacement wereld te vinden zijn
-
Ervaring binnen het bedrijfsleven, in familiebedrijven, multinationals, binnen traditionele structuren, matrix structuren, verticale en horizontale organisatievormen. Ik weet dus goed wat er zowat gebeurt in bedrijven en hoe deze mensen aanwerven.
-
13 jaar ervaring in Executive Search. Kennis van hoe werkgevers en tussenpersonen (selectie en rekrutering) werken en denken en hoe je het best aanpakt
-
Ervaring als loopbaan en business coach. Eerder dan je te vertellen wat je best doet, laat ik je zelf ontdekken wat het best voor jou is. Geen schoolse een-richting toestanden maar een bewustwording die je ook zal uitstralen.
-
Expert in personal branding: hoe wat je wil bereiken ook duidelijk en verkoopbaar naar de markt vertaald wordt. Van 'werkzoekende' evolueer je naar een 'oplossing' voor een bedrijf.
-
Tenslotte, ik heb het ooit, lang geleden, zelf eens meegemaakt dat je plots, out of the blue, wegens een Europese herstructering mag beschikken. Know the feeling, en vooral het besef dat dit voor mij , achteraf gezien, een kans geweest is iets anders (en beter) te doen.
Toegegeven, ik hou niet echt van het woord 'Outplacement', was het maar omwille van die 'out'.
Noem het eerder een 'Transitie' van oud naar nieuw.
Hoe gaan we samen te werk?
1. Verwerking van het Gebeurde
Een ontslag komt zelden zomaar uit de lucht vallen. Het heeft een aanloop. Vaak is dit een periode met veel onzekerheid, tegenstrijdige informatie en besluiteloosheid.
Het kan zijn dat er bij je werkgever al een poos geruchten circuleren over inkrimping, je kunt ontslagen worden wegens boventalligheid of je functioneert onvoldoende. Het kan ook zijn dat jij zelf besluit om weg te gaan.
In de aanloop naar outplacement kan er sprake zijn van woede, vertwijfeling, verdriet, onzekerheid en het verliezen van houvast en het vraagt tijd om dit een plek te geven.
2. Zelfonderzoek
Als je besluit je loopbaan stevig onder de loep te nemen, dan doen zich de volgende 3 belangrijke vragen voor: Wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik.
Outplacement mag niet alleen als doel hebben zo snel een nieuwe job te vinden, maar een job te vinden die bij je past, een job die je ontwikkelkansen geeft, een job waarin je talenten aan bod komen.
Kortom, en het klinkt misschien overdreven, een job die beter is dan deze die je had.
Wie ben ik heeft te maken met je drijfveren, talenten, sterkten, zwakten en competenties. Het is zaak om deze in kaart te brengen en dat je deze kort, krachtig en authentiek kunt presenteren.
Wat kan ik heeft te maken met de kennis en ervaring die je tijdens je loopbaan verzamelt. Doel is om uit te groeien tot een expert, tot iemand die betrouwbare resultaten levert. Dat levert jou namelijk veel makkelijker een volgende baan op.
3. Personal branding
Je weet waar je toegevoegde waarde ligt, welke job je zoekt.
Hoe zorg je nu dat de rest van de wereld dat ook weet? Hoe val je positief op tussen vele andere sollicitanten?
Door een verhaal te hebben. Een sterk, consistent en verkopend verhaal.
Want uiteindelijk heeft alles te maken met hoe je je presenteert. Je presenteert je met:
-
je Curriculum Vitae
-
je LinkedIn profiel
-
je Twitter account
-
de Elevator Pitch.
4. Zoekstrategie
Hoe ga je op zoek naar die jobs die je interesseren?
-
Gepubliceerde vacatures
-
Spontane sollicitaties naar bedrijven, sectiekantoren, Executive search (Headhunters)
-
De verborgen vacatures vie networking
4. Interview training
Het voeren van sollicitatiegesprekken is een vak apart en vraagt een gedegen voorbereiding. Het beste kun je je voorbereiden met de STARR-interviewtechniek, zodat je adequaat kunt antwoorden op alle vragen.
Je leert niet alleen wat je het best zegt, hoe je het zegt, maar zelfs hoe je de leiding kunt nemen in een interview.
Je leert hoe je wel degelijk de vragen krijgt waarop je een antwoord wil geven.
5. Go en get the job
Hoe zorg je ervoor dat je niet alleen uitgenodigd wordt, maar ook alle etappes overleeft, tot eindkandidaat toe.
Hoe onderhandel je het best een contract? (incl. je financiële verwachtingen)
Gedurende het hele proces (van ontslag tot nieuw contract) werken we samen als één team met als enig objectief je zo snel mogelijk aan een interessante job te helpen. Alles is individueel maatwerk.
Tenslotte: Ik ben nog nooit iemand tegengekomen waarvan ik dacht 'die zal geen job vinden'. Nooit.
Omdat iedereen beter is, meer geschikt voor een job, dan hij/zij meestal vermoedt.