top of page

Do I kid myself?


Om maar meteen met de deur in huis te vallen, ja. Tenminste als je het hebt over een aantal hardnekkige evidenties, evidenties die dat niet altijd blijken te zijn in de zoektocht naar een droomjob.

Het zoeken naar een perfecte job kan een moeilijk, misschien zelfs ingewikkeld proces zijn. Te veelomvattend om dan nog eens onrealistische verwachtingen voor jezelf te scheppen. Vandaag een evidentie die je best niet altijd voor waar aanneemt.

Ze zullen het wel weten zeker?

Bij het interviewen kreeg ik dikwijls cv's te lezen met een impressionante waslijst aan titels en verantwoordelijkheden. Afwachtend en zelfverzekerd achteruit leunend, met een 'vraag het maar' blik, nestelde mijn gesprekpartner zich comfortabel op zijn stoel. Tot de uitdagende, maar in feite uitnodigende vraag of die wel goed was in zijn job.

Verbijsterde blikken, ik kon dat toch wel uitmaken bij de lectuur zeker?

Neen dus.

Omdat een opsomming van verantwoordelijkheden en titels ons in feite niet zegt of deze met succes ingevuld werden.

Wie een CV leest zou onmiddellijk moeten zien dat je geschikt ben voor de job. Niet wellicht.

Als iemand zich moet verdiepen in je cv om een connectie te ontdekken tussen wat je hoopt dat iemand begrijpt en wat die effectief leest, dan is de kans heel groot dat de aandacht naar een andere persoon gaat.

Je bent dus niet alleen verantwoordelijk voor wat je schrijft, maar vooral voor wat die andere leest en begrijpt. Wat je niet schrijft, wat je niet expliciet zegt, zal misschien niet geraden worden.

En vergeet nooit, je bent meestal niet aanwezig, kan het dus niet toelichten.

Ben je goed in iets? Zeg het dan, schrijf het. Gooi die (valse) bescheidenheid even weg. Was het maar om zeker te zijn dat die andere dat ook weet.

Accentueer en illustreer je realisaties en successen in die domeinen die je denkt belangrijk te zijn voor de lezer. Maak het hem gemakkelijk en eenvoudig om je profiel interessant te beschouwen.

Want in eerste instantie is de lezer meer geinteresseerd in hoe goed je een job zal uitvoeren dan hoe graag je die job zou willen.


bottom of page