Carriere plan? Euh...niet voorhanden.


Net uitgevierd, en al direct een maandag om mee te beginnen.

Twaalf maanden voor de boeg, we zijn weer vertrokken.

Je loopbaan loopt naar behoren, je hebt een aantal vaardigheden verworven, zelfvertrouwen getankt voor dit nieuwe jaar.

Een hoop zaken kan je dan ook heel efficiënt aanpakken. Een drie jaren groeiplan neerpennen? Geen probleem. Een financieel schema voor investeerders opmaken. In 48 uur klaar!

Een marketing plan voor een nieuw distributiekanaal, een productvoorstelling, een verslag schrijven van de laatste meeting, Piece of cake.

Een carrière plan? Euh... niet direct voorhanden.

100% van onze professionele aandacht besteden we aan het zo goed mogelijk uitvoeren van onze huidige job. Elke minuut vrije tijd wordt waarschijnlijk dan weer gewijd aan vrienden, familie, hobby's en duizenden andere zaken.

Tijd om een eigen persoonlijk strategisch carrièreplan op te stellen - een vijf tot tien jaar projectie - lijkt niet nodig en al zeker niet als je daar op het eerste zicht geen dwingende of dringende reden toe hebt.

maar toch:

- Stel je wordt morgen ontslagen, hoe voorbereid ben je op het onmiddellijk starten van een

jobsearch? - Je wordt opgebeld voor een wel heel interessante opportuniteit, met de vraag zo snel

mogelijk je cv door te mailen, en af te spreken voor een interview. Ben je er klaar voor? En

weet je in feite wat je wil?

- Wanneer heb je de laatste keer je CV bijgewerkt?

- En je Linkedin profiel, staat daar wel hetzelfde op? - Ken jij de huidige CV formats en de trends in het rekruteren? - Weet je hoe je beknopt en efficiënt een boodschap stuurt, die mensen dan nog eens goed

begrijpen?

Loopbaan planning is geen activiteit die je alleen overweegt wanneer je dringend op zoek gaat naar een nieuwe baan.

Beter nog, en het klinkt bizar in onze 'elke minuut moet renderen' gedachte, je bent er best mee bezig als je het helemaal niet nodig hebt.

Als alles min of meer naar wens verloopt, en vooral, als je nuchter en objectief over jezelf kan nadenken.

Verstandige loopbaanplanning gaat om een ​​gestructureerd verhaal, je actieve betrokkenheid in het verhaal, en het geregeld updaten en delen van datzelfde verhaal via CV en sociale media. Een levend en actueel verhaal dat naadloos aansluit bij huidige resultaten en nieuwe doelstellingen, wensen en misschien zelfs dromen.

Wat kan je deze week al concreet doen?

Eén van de steeds weer opduikende problemen is eigenlijk het onthouden van details die prestaties illustreren. Men weet dat ons werk in 2016 misschien baanbrekend, inventief of innovatief was, dat men middelen of tijd voor een werkgever bespaard of bijgebracht heeft, dat je baas of klanten tevreden waren enz.enz.

Wat ontbreekt zijn de kwantificeerbare data die je realisaties kunnen valideren

Pak even de tijd, en doe dit elk jaar, om je successen en realisaties van 2016 concreet op een spread sheet in kaart te brengen (de getallen, percentages, cijfers en scores van alle aard), deze vervolgens in je cv onder te brengen en je digitale footprint (LinkedIn profiel, persoonlijke website, Twitter, Facebook... aan te passen.

Doe dit in januari. 2016 ligt nog vers in het geheugen, straks weet je het gewoon niet meer exact. En je zal die data ooit kunnen gebruiken, zeker weten.

In het overvol mandje van goede 2017 voornemens, misschien deze dan toch nog bijvoegen. Werk aan je loopbaan, denk na over je loopbaan.

Zorg dus dat het een positief verhaal is (en elk verhaal kan positief gemaakt worden)

dat je contacten begrijpen wat je wil dat ze begrijpen

dat het verhaal actueel, levend en bijgewerkt is

dat het coherent over alle communicatie kanalen heen te zien is

Als je niet weet hoe en waar te beginnen, kan een loopbaancoach je begeleiden in het ontdekken, schrijven en communiceren van dit verhaal.

Want je bent verantwoordelijk voor je eigen loopbaan, niemand anders.

Ook in 2017. Vooral in 2017.


© 2017  by Benoit De Witte.